H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

– Ki a legerősebb Paprika Jancsi?

Belső rendezvény
Dátum: : 2017-03-20 00:00

Helyszín: SWárospatak

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Bábszínházak Világnapján rendezvénysorozat keretében a Cogito ÁMK Hibó Tamás Művészeti Iskola növendékei számára a Ki a legerősebb Paprika Jancsi? megmérettetés 2017. 03.20-án 11.30-tól a Huncutka Bábszínházban, Sárospatakon.
23 fő nevezett ebből az alkalomból, 20 fő jelent meg, 3 gyermek igazolt távollét miatt hiányzott. 9 felkészítőtanár kíséretében utaztak Sárospatakra.
A képzőművészet tanszakosok részéről (Bárczi László, Király Tünde, Halász-Géczi Ágnes) közel 40 alkotás érkezett be az azonos címmel meghirdetett versenyre. A helyszínen kiállított rajzokra minden jelenlévő szavazhatott. A rendezvény végén a zsűri összesítette a szavazatokat és a kialakult végeredmény alapján oklevéllel és a tanárok által készített ajándékbábbal jutalmazta a díjazottakat.
Évek óta meghívott vendégelőadóként Kapusi Szabolcs vásári bábjátékkal örvendezteti a közönségét és egyben a zsűri elnökeként értékeli a produkciókat ( össze is tudja hasonlítani az előző években látott versenyzők teljesítményeivel). Egyetemben a két másik zsűritaggal Varga-Novákovits Zsuzsanna volt kollégával és Dr. Hunyadi Évával a Huncutka Bábszínházból, akinek a Paprika Jancsi és a messzelátó című szövegkönyvét (ötletadó: Novák Jánosné) többen választották.
Minden évben önként vállalva nehezítjük a műfaj adta lehetőségeket, így biztosítva a fejlődést : kezdetben két személy játszotta a két karaktert, majd egyszemélyes kétkezes kesztyűs, vásári bábjátékká alakult, az éven pedig kiegészült az eszközök használatával (messzelátó, bot, zsák) is.
A nagyszerűsége abban rejlik, hogy az az első osztályos gyermek is, aki az előző években nem ment végig ezen a fejlődési lépcsőfokon, tudta teljesíteni a feladatot.
A zsűri megfigyelése az, hogy évről-évre több fellépővel találkoznak és az előadás színvonala növekszik.
Az iskolán belül egész évben ezen rendezvény alkalmából mutatkozik a legnagyobb összefogás: a Paprika Jancsi nyertes bábjait Mátyásné Füzi Csilla és Bodnár Zsuzsanna, a nyertes ördög bábokat Makoldiné Dogossy Mónika, a minden résztvevő számára ajándékként kiosztott ujjbábokat Novák Jánosné, a különdíjként átadott maszkokat Király Tünde, a képzőművészeti alkotásokat díjazó ördög bábokat pedig Puhl Márta készítették.
A gyerekek megvendégelésére szolgáló finomságokat a tanárok és a zsűritagok közösen biztosították.
Elsőként Kapusi Szabolcs lépett a porondra, majd a paraván beállításának egyszerűsége kedvéért magasság szerinti sorrendben következtek a szereplő gyerekek. A beállási szünetekben a vásári bábjáték jellemző jegyeit vettük sorra a barchobát segítségül hívva és visszatérően tudatosítva, hogy milyen alkalomból is gyűltünk itt össze.
Az összejövetel fontosságát abban látom, hogy minden telephelyről megjelennek Cogito-s gyermekek, akik újra találkozhatnak, megismerkedhetnek egymással, így erősítve az együvé tartozás élményét. Akik részt vettek ezen az eseményen viszik jó hírét csoportjaikba (a bábszínház hangulatát) és mindent megtesznek azért, hogy a következő évben, években is nevezhessenek, mint például Balogh Patrik, aki három éve folyamatosan nyertesként jut tovább. 2017-ben a díjazottak automatikusan részt vesznek a Tiszaújvárosban az április végén megrendezésre kerülő megyei megmérettetésen, az ottani győztes pedig június első hétvégéjén az Egri Országos Gyermekbábosok Találkozóján.

 

Köszönjük, hogy az iskola vezetése anyagilag is támogatja (a fellépő vendéget, oklevelek, falinaptárak nyomdai költségét, útiköltségtérítést) ezt a sok tehetséget összefogó rendezvényt.


Mátyásné Füzi Csilla

Intézményegységvezető-helyettes

 

 

Dátumok:


  • 2017-03-20 00:00

Üzemelteti iCagenda